Лихварството е предоставяне на пари на заем срещу процент.  Как

...
Лихварството е предоставяне на пари на заем срещу процент.  Как
Коментари Харесай

Защо лихварството всъщност е грях

 лихвари

Лихварството е даване на пари на заем против %. 

Как се отнася към лихварството християнството?

В християнските разбирания облагата, която се получава без труд, е греховна. Точно по тази причина лихварството, както и приемането на пари от наем, по-рано се възприемали отрицателно. Лихвите правели хората доброволни плебеи, вследствие на което се забавял ходът на нашата еволюция. Лихварите пречат на Бог да ни води напред.

Историческите източници демонстрират, че множеството религиозни водачи в разнообразни времена са желали да отстранят тази обществена неправда, която предизвика взимания на проценти, и предложили препоръки или пък забранявали приемането на такива проценти.

Хората разбирали, че да се възползваш от нещастията на другите е срамно. Давайки пари в дълг, според християнството, лихварят забогатява отдавайки в подмяна благосъстоянието на своята душа (убива си душата).

Получаването на такава облага се отразявала отрицателно върху лихваря, защото той съгрешавал пред Бога. Той получавал пари поради времето, а времето е основано от Бог. Разпореждайки се с нещо, което не е основал, и освен това трупайки материални богатства, лихварят отнемал пълномощията на по-висшите сили, обръщайки ги против хората.

Как се отнася към лихварството ислямът?

Лихварството в исляма е строго неразрешено. В Корана е написано че нарушилият тази възбрана стартира война против Аллах. Дори в ислямските банки няма лихви по взети назаем пари. С клиента се споделят получените облаги.

Причината за възбраната на лихварството е обвързвана с това, че лихварите нанасят обществени, стопански и нравствени вреди на своя народ – поради тях се разгарят вражди сред хората, срутват се връзките на съдействие и взаимопомощ; появява се паразитираща върху другите каста от обществото, която забогатява без труд – един тип паразити и бурени, които живеят за сметка на другите. Лихварството е сходно с колониализма.

Как се отнася към него юдаизмът?

В юдаизма парите назаем под % на единоверци и сънародници е неразрешена: „ Ако дадеш пари назаем на дрипльо от народа Мой, то не го тормози и не му налагай рента “. За чуждоземци-друговерци няма такива ограничавания: „ от чуждоземеца изисквай, а което бъде твое у брата твой, елементарни “. „ Ще даваш назаем на доста нации, а самичък няма да вземаш назаем; и ще господстваш над доста нации, а те над теб няма да господстват “.

Тези строфи по-късно са интерпретирани от доста еврейски мъдреци като разрешение да се взима % от неевреи при положение на последна потребност.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР